Foto měsíce dubna 2024 - Michal Sváček – Oblévačka v Popradu

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
23/05/2024

Porotu soutěže Foto měsíce Czech Press Photo v dubnovém výběru fotografií nejvíce zaujal snímek dokumentující tradiční průběh Velikonočních svátků na Slovensku. Autor fotografie Michal Sváček z vydavatelského domu Mafra ke svému snímku říká:

Úvodní foto: Michal Sváček, Mafra

 

„Polévání děvčat na Velikonoční pondělí je jednou z tradic, které se udržují zejména na východě Slovenska (na snímku z Popradu v podání folklorního souboru Vagonár). Původně šlo spolu s pomlázkou o formu pohanského požehnání, později o žertovný trest za lakotu a neochotu obda rovávání obcházejících koledníků kraslicemi nebo jinými dary. V Česku je tento zvyk známý pod názvem šmerkust hlavně na severovýchodě Moravy a je spojen s pomlázkou.“

 

Michal Sváček
Fotografuje od roku 1995. V roce 1998 začal pracovat jako fotoreportér v krajské redakci MF Dnes v Českých Budějovicích. V roce 2000 přestoupil do centrální pražské redakce a od roku 2001 fotografuje pro Magazín Mf Dnes a Pátek Lidových novin. Přestože hlavní náplní fotografické práce jsou portréty, často se věnuje sportovní fotografii. Fotografoval 8x na olympijských hrách, mnoho let dokumentuje mistrovství světa v cyklokrosu. Také se v pozici fotografa účastní bezpočtu domácích sportovních udalostí.

   

string(1) "1"