Podívejte se na Česko z jiné perspektivy. Dan Materna představí ve Fragment Gallery projekt Česko z letadla

11.7 - 31.8.2024

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí - středa: ZAVŘENO
čtvrtek až sobota: 11 – 19
neděle: ZAVŘENO

v jiný termín po telefonické dohodě


Vstupné:
100,- Kč

Adresa:
Rohanské nábřeží 713/6
Praha 8 (Karlín)

Projektu fotografování z výšky se Dan Materna věnoval více než 12 let. Kromě záběrů krásných míst v Česku – Šumavy, Krkonoš nebo rybníků a jezer vyhledával nové pohledy na Českou republiku. Nyní bude výběr z této rozsáhle kolekce k vidění v karlínské Fragment Gallery. Výstava bude pro veřejnost otevřena od 11. července a potrvá do 31.8.2024.

„Česko z letadla“ je pomyslnou třešničkou na dortu v běžné práci fotografa. Během své téměř třicetileté kariéry fotografa ve vydavatelství Mafra se Dan Materna věnoval zejména reportážní, portrétní i sportovní fotografii. Vznikl tak soubor nazvaný „Civilizace“, který dokumentuje nejnovější proměny Česka: satelitní města, stavby nových dálnic a obchvatů měst, povodně nebo kůrovcová kalamita.

„Většina projektů vznikala cíleně: vymyslím si téma, možnosti proberu s pilotem, který pak udělá letový plán. Když nastane vhodné počasí, jasno a dobrá viditelnost, letíme nad vytipovaná místa. Během přeletů samozřejmě vyhlížím z okna a hledám další motivy. Část snímků tak vznikne vlastně náhodou, třeba moje oblíbená fotografie louky za domem, která je posetá novými bazény čekajícími na své kupce. Nazývám ji "sklad bazénů". Nebo při návratu z fotografování kůrovcové kalamity v okolí přehrady Orlík jsem u Prahy objevil nákladními auty výtvarně rozježděné stavební parcely. Hned křičím do mikroportu sluchátek na pilota, ať mi udělá nad místem okruh“, popisuje vznik svých leteckých fotografií Dan Materna.

Fotografie byly snímány z mnoha typů letadel i vrtulníků, většina vznikla ve spolupráci s pilotem Miroslavem Kovářem a z jeho letadel L200 Morava.

string(1) "1"