Foto měsíce června 2024 – Martin Divíšek - Velká cena Rakouska F1

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
23/07/2024

Fotografie zaslané do soutěže Foto Měsíce za červen 2024 zahrnovaly záběry z tragické srážky vlaků, z letních open-air festivalů a zejména ze sportovních událostí, které se v červnu uskutečnily: fotbalové Euro, Světový pohár ve vodním slalomu, Rallye Hustopeče, Grand Prix v ploché dráze, dostihy ve Velké Chuchli nebo formule 1. Právě série snímků z Velké ceny Rakouska F1 Martina Divíška z agentury EPA zaujala porotce nejvíce a získává tak ocenění Foto měsíce. Autor fotografií, Martin Divíšek, svůj soubor komentuje:

 

Úvodní foto: Martin Divíšek / EPA

"Velká cena Rakouska byl můj první závod Formule 1, který jsem kdy fotografoval. O závody Formule 1 jsem se nikdy zvlášť nezajímal a nesledoval je, takže vše bylo pro mě tak trochu nové. Abych nasál atmosféru, shlédl jsem filmový dokumentární seriál o Formuli 1 a také jsem si prohlédl fotografie agentury EPA, pro kterou pracuji, z minulých závodů. Díky tomu jsem se seznámil s aktuálně nejlepšími piloty F1 a nastudoval jejich tváře. Na samotném místě mi pak hodně pomohli radami kolegové fotografové. Při fotografování závodů Formule 1 platí přísná pravidla, jsou vytipovaná fotogenická místa a také je dobré vědět, kolik kol do konce závodu je ta pravá doba, abych se stihnul přemístit do cíle a tam fotografovat vítěze.“

 

Martin Divíšek

Martin Divíšek

Martin Divíšek se narodil v květnu 1985 v Praze. Než začal pracovat jako fotoreportér, studoval Vyšší odbornou školu publicistiky v Praze. V roce 2005 začal pracovat jako fotoreportér pro deník Šíp. Rok poté nastoupil do největšího českého deníku Deník. Dlouhodobě spolupracuje s Baletem Národního divadla. V lednu 2017 nastoupil do agentury European Pressphoto Agency (EPA) a v červnu 2019 se stal kmenovým fotografem EPA pro Českou republiku a Slovensko, kde se věnuje zpravodajství, sportu a kultuře.



Celou sérii si můžete prohlédnout zde:

string(1) "1"