Fotograf ČTK Vít Šimánek předal do rukou primátora Bohuslava Svobody Grant Prahy

27/09/2024

Grant Prahy je cena udělovaná v rámci soutěže Czech Press Photo. Jedná se o roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města, které na doporučení mezinárodní poroty osobně uděluje pražský primátor. Oceněný autor celý rok fotografuje dění v hlavním městě. Držitel primátorského grantu ve 29. ročníku Vít Šimánek z ČTK fotografoval novou výstavbu na brownfieldech po celé Praze. Slavnostní předání hotového souboru se konalo ve čtvrtek 26. září v Rezidenci primátora hlavního města. Při ceremoniálu odevzdal Vít Šimánek sérii třiceti snímků, která dokumentuje oblasti metropole procházející zásadní proměnou.

„Zanedbaná místa hlavního města se konečně daří přivádět k životu, byť to ještě roky potrvá. Vybraný soubor snímků je svědectvím stavu i času, v němž se právě nacházíme,“ komentuje oceněný soubor primátor Bohuslav Svoboda.

„Vybral jsem si brownfieldové oblasti na Rohanském a Libeňském ostrově, v Bubnech, v okolí Smíchovského nádraží, nákladového nádraží Žižkov, bývalých továren ve Vysočanech a v Hloubětíně. Všude tam vznikají nové developerské projekty. Dlouhodobě tak fotograficky dokumentuji jejich proměnu,“ popisuje svůj projekt Vít Šimánek.

Grant Prahy je součástí soutěže Czech Press Photo již od jejího počátku. Dává fotografkám a fotografům možnost do hloubky zpracovat vlastní téma s motivem Prahy. K jeho získání je potřeba kromě zaslání ukázkových fotografií projektu, kterému se autor chce cíleně věnovat, připravit explikaci, ve které tvůrce popíše téma a jeho zpracování. Přihlášené práce posoudí mezinárodní porota Czech Press Photo a ty nejkvalitnější doporučí k výběru panu primátorovi.

Uzávěrka letošního jubilejního 30. ročníku soutěže Czech Press Photo je 30. září 2024. Soutěž a výstavu Czech Press Photo 2024 pořádá Czech Photo, o. p. s., pod záštitou prezidenta republiky, ministra kultury a primátora hlavního města.

Foto: Simona Amiridu, MHMP

string(1) "1"