MADS NISSEN - SANGRE BLANCA – Prohraná válka proti kokainu

17.10. - 15.12.2024

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí - středa: ZAVŘENO
čtvrtek až sobota: 11 – 19
neděle: ZAVŘENO

v jiný termín po telefonické dohodě


Vstupné:
100,- Kč

Adresa:
Rohanské nábřeží 713/6
Praha 8 (Karlín)

Mads Nissen, člen mezinárodní poroty jubilejního ročníku Czech Press Photo, držitel dvou ocenění Fotografie roku v soutěži World Press Photo vystavuje dokumentární fotografickou výstavu na téma kokainové války ve Fragment Gallery

Dánský fotograf Mads Nissen získal v letech 2015 a 2021 titul Fotografie roku World Press Photo. V loňském ročníku získal Nissen opět hlavní cenu Story of the year za sérii fotografií s názvem Cena za mír v Afghánistánu, v níž dokumentuje každodenní život lidí v zemi pod vládou Tálibánu. Nyní v pražské Fragment Gallery představuje dokumentární soubor SANGRE BLANCA – Prohraná válka proti kokainu.

„Prožíváme zlatý věk kokainu. Navzdory více než 50 let trvající „válce proti drogám“ nebyla spotřeba a produkce nikdy vyšší. Pro mnoho Evropanů a Američanů je kokain večírkovou drogou. Pro mnoho Latinoameričanů kokain znamená krev, násilí, korupci a smrt,“ popisuje soubor Mads Nissen.

OReportáž se noří do temných hlubin obchodu s kokainem a zkoumá lidské důsledky na cestě, kdy drogy putují z prostého kolumbijského venkova až ke konzumentům na evropský taneční parket. Drogy nyní představují největší nelegální ekonomiku na světě, která způsobuje korupci a extrémně vysoký počet vražd zejména v Jižní a Střední Americe. Celé společnosti a národy jsou tímto byznysem destabilizovány.

Bez ohledu na boj proti drogám a nekonečné úsilí USA zůstává Kolumbie v centru dění. Žádná země nevyrábí více. Odtud kokain putuje po zemi, moři i vzduchem, aby se dostal ke svým odběratelům především v USA a Evropě, ale na každé zastávce kokain dává i bere. V Mexiku, které je klíčovým tranzitním uzlem, tento výnosný byznys podnítil narkokartely tak mocné, že se zdá, že jsou do něj zapleteny všechny vrstvy společnosti. Tamní dobře vybavené armády mezitím způsobují takový teror a nestabilitu, že miliony lidí jsou nuceny migrovat.

Mads v roce 2007 s vyznamenáním absolvoval Dánskou školu médií a žurnalistiky. Po ukončení studia se přestěhoval do Šanghaje, kde dokumentoval sociální důsledky historického hospodářského vzestupu Číny. Od roku 2014 pracuje jako fotograf v dánském deníku Politiken, který je mezinárodně oceňován pro svou silnou angažovanost v oblasti vizuální žurnalistiky. Kromě Politikenu byly jeho snímky publikovány v časopisech Time, Newsweek, CNN, National Geographic, The Guardian, Le Figaro Magazine, Der Spiegel a v mnoha dalších publikacích.

Je trojnásobným držitelem hlavní ceny World Press Photo. V roce 2023 získal ocenění Story of the Year, v níž dokumentoval humanitární krizi v Afghánistánu. V roce 2021 obdržel hlavní cenu za fotografii První objetí, kterou pořídil během pandemie covidu-19, a v roce 2015 získal Photo of the Year s intimním snímkem ruského homosexuálního páru.

Jeho práce získala více než 95 mezinárodních ocenění včetně titulu International Photographer of the Year POY 2023. Mads vydal tři fotografické knihy: (People’s Press), AMAZONAS (Gyldendal) a nejnověji oceněnou We are Indestructible (GOST Books). Tato kniha přináší pohled na mnohovrstevnatou kolumbijskou minulost, přítomnost a budoucnost a je vyvrcholením mnohaleté práce ve válkou zmítané zemi. a v současné době pracuje na projektu Sangre Blanca – The Lost War on Cocaine, který je investigací lidských důsledků v celosvětovém kokainovém byznysu.

string(1) "1"