Foto měsíce září 2024 - Lukáš Kaboň – Povodně

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
24/10/2024

Tragické a ničivé povodně z poloviny září letošního roku dokumentovala většina českých reportážních fotografů. Síla zastaveného okamžiku, publikovaná v tištěných médiích nebo na zpravodajských webech nepochybně pomáhá v rozhodování lidí finančně přispět ve sbírkách nebo se osobně účastnit odklízení následků přírodní katastrofy. Za září 2024 porota hodnotila snímky jen z povodní. Ve výběru bylo mnoho silných sérií i jednotlivých fotografií. Na ty porotou nejvíce bodované se můžete podívat v galerii Top Ten Foto měsíce, které zveřejňujeme na sociálních sítích Czech Photo. Úplně nejvíce porota ohodnotila sérii ostravského fotografa Lukáše Kaboně. Lukáš ke svým snímkům říká:

 

„Povodně na Olomoucku jsem fotografoval od soboty 14. září 2024. Když jsem dorazil do Jeseníku, pochopil jsem, že situace bude velmi vážná. Hladina řek byla extrémně vysoká a vydatný déšť neměl přestávat. Následné tři dny jsem tam zůstal, dokumentoval povodeň a její následky v Jeseníku a nejbližším okolí. Hodně silnic bylo zaplaveno, mosty zbořené. Když jsem viděl zničené domy, podemleté cesty a neustálý déšť, věděl jsem, že škody na majetku budou obrovské. Na Jesenicko jsem se vrátil po několika dnech a zaznamenával následky ničivých povodní. Tato událost mě osobně velmi zasáhla, byl jsem svědkem mnoha silných příběhů, které si budu pamatovat do konce života.“

Úvodní foto: Lukáš Kaboň, Deník

 

Lukáš Kaboňk

Lukáš Kaboň

Narodil se v říjnu 1990 v Ostravě. Po studiu na obchodní akademii a poté na Ostravské univerzitě, obor informační technologie, nastoupil v roce 2013 na pozici fotografa do ostravské redakce Moravskoslezkého deníku vydavatelství Vltava Labe Media, kde působí doposud. Dlouhodobě také spolupracuje s mezinárodní zpravodajskou agenturou Anadolu, pro kterou fotograficky pokrývá Českou republiku. Věnuje se zejména reportážní a sportovní fotografii. Fotografie Lukáše Kaboně byly opakovaně oceněny v soutěžích Czech Press Photo a Sportovní fotografie KSN.



Celou sérii si můžete prohlédnout zde:

string(1) "1"