Akty X: Krásou proti násilí ve Fragment Gallery!

3.9-30.9.2024

Co se u nás děje

zobrazit kalendář akcí

Otevírací doba:
pondělí - středa: ZAVŘENO
čtvrtek až sobota: 11 – 19
neděle: ZAVŘENO

v jiný termín po telefonické dohodě


Vstupné:
100,- Kč

Adresa:
Rohanské nábřeží 713/6
Praha 8 (Karlín)

Časopis Reflex ve Fragment Gallery představí unikátní výstavu vítězných fotografií obnovené soutěže Akty X. Umělecká díla, která budou v galerii k vidění od 3. do 30. září 2024, ztělesňují originální propojení světa umění s charitativním záměrem. Vystavené snímky lze až do 22. září dražit v online aukcích na Dobrobot.cz. Výtěžek poputuje neziskové organizaci Pod svícnem zaměřující se na pomoc obětem domácího násilí. Odborným garantem je fotograf a videoeditor časopisu Reflex Petr Vagner.

Vystavené snímky jsou tou nejlepší oslavou krásy lidského těla očima profesionálních i amatérských fotografů. Aktová fotografie zde není jen estetickým dílem, ale i vyjádřením křehkosti a zranitelnosti, které jsou ústředním tématem expozice. Na jednu stranu vybízí k umělecké tvorbě, na stranu druhou však také otevírá diskusi o citlivých tématech, jakými jsou intimita a zneužití důvěry. Každý z vystavených snímků byl pečlivě vybrán z řady měsíčních soutěžních kol a ukazuje, jakým způsobem může umění přispět k osvětě a změně ve společnosti.

Fotografická soutěž Akty X má dlouhou historii. V časopisu Reflex se poprvé objevila v roce 2005. Stala se velmi rychle populární a až do roku 2016 přitahovala pozornost fotografů z řad profesionálů i široké veřejnosti. Jejím cílem tehdy bylo zachytit krásu a intimitu lidského těla prostřednictvím aktové fotografie. Po sedmi letech byla soutěž znovuobnovena s novým konceptem i zaměřením, a prvním tématem v roce 2023 se proto stalo Vzkříšení.

Organizace Pod svícnem – příjemce výtěžku z aukce – se dlouhodobě věnuje pomoci obětem domácího násilí. Její aktivity zahrnují krizovou intervenci, právní poradenství a terapeutickou podporu, které jsou klíčové pro návrat obětí k bezpečí a stabilitě. Význam této pomoci je neocenitelný. Každý z dražitelů si proto odnese domů nejen fotoobraz na plátně v rozměru 100 x 150 cm, jenž mu bude přinášet opakovaný estetický zážitek, ale i konkrétní připomínku, že pomohl k ochraně těch nejzranitelnějších.

Výherci jednotlivých dražeb si své fotografie mohou vyzvednout po skončení výstavy do 6. října 2024 přímo v karlínské galerii.

string(1) "1"